home

1. март 2012.

Жандар те боде, кадија му суди!

Полицајцу две године затвора због злостављања навијача

Командир вода Интервентне бригаде Зоран Ђурђев (39) осуђен је у Првом основном суду у Београду на две година затвора јер је малолетног Б.Г. (17), навијача ФК Рад, дивљачки тукао и исекао скакавцем по увету и бутини, само зато што је упркос његовој забрани кренуо на утакмицу Рад-Војводина на Бањици.

Полицајац је 31. октобра 2010. године, без легитимисања, пресрео навијача у Црнотравској улици на Бањици и насилно га увукао у полицијски комби.

- Возачу је наредио да крене, а младићу запретио: Ти ћеш нас да зајебаваш! Рекли смо ти да идеш кући, не можеш нас десеторицу да зезаш! Шутирао га је чизмама по целом телу, а онда прислонио колено на леђа, ударио га песницом по глави и на крају извукао скакавац уз речи: Сада ћу да ти једем очи! Посекао га је по левом увету и убо по бутини. Када је младић био видно крвав наредио је возачу да стане и избацио га у Борској улици код Бањичког гробља - рекао је судија у образложењу пресуде.

Младић је испричао да је са 14 другова кренуо на утакмицу на Бањици, али да их је полиција зауставила код бензинске пумпе на Трошарини.

- Чекао сам са једним другом да нас пусте, а када сам видео да ћемо закаснити питао сам да ли можемо да кренемо. Тада је полицајац рекао: Е, мангупе, ти сада не можеш да идеш! Отерао ме је у супротном правцу од стадиона. Ушао сам у аутобус и изашао код базена на Бањици. Чим сам изашао чуо сам шкрипу гума и повике: Ти си, мангупе?! Па, где си пошао? Дођи овамо! Тортута је почела чим су ме убацили у комби - рекао је навијач на суду.

Он тврди да је, док је лежао на стомаку, чуо да један од њих виче: Дај нож! Дај нож!

- Када сам окренуо главу, видео сам скакавац. Полицајац ме зграбио за косу и почео да се дере: Сад ћу очи да ти једем! Мислио сам да хоће да ме уплаши, али сам онда осетио како ми вуче уво и сече га - рекао је Б.Г.

Ђурђев је на суду негирао злостављање, а његов адвокат покушао је да умањи одговорност, тврдећи да је 1998. године рањен на ратишту и да пати од посттрауматског синдрома.

Замислите само обрнуту ситуацију, замислите да је група навијача киднаповала, малтретирала, мучила и покушала да убије неког сиротог припадника МУП-а Србије!?! Колико би сви заједно добили година робије? Како би "демократски" медији испратили тај догађај?

И за крај да поновимо већ одавно написане речи:

Нисте члан партије, значи не постојите. Нисте члан невладине организације, значи за вас закон не важи. Патриота сте, значи државни непријатељ сте.

 Желе да забране да мислите својом главом. Желе да не чујете даље од њихових лажи и обмана. Желе да не видите њихов лоповлук и распродају свега вредног.

 Ограђују вас у кавезе. Снимају вас од главе до пете. Прислушкују и прате. Сматрају вас непријатељима уставног и државног поретка.

 Могу да вас физички затворе. Могу да вас мучки избоду или упуцају. Могу да вас из викенда у викенд малтретирају. Али једно је сигурно: не могу да вас покоре! Не могу да вам одстране слободне мисли. Не могу да вас спрече да певате и размишљате слободно. Не могу да вам украду идеју која вас покреће.

 

 Кад` неправда постане закон, отпор је твоја дужност!

..

« назад на вести